यही हो हाम्रो रसुवाको यस साइटमा आफ्नो वरपर रहेका विभिन्न महत्वपूर्ण स्थलहरूको बारेमा हामीलाई उपलब्ध गराई आन्तरिक पर्यटन विकासमा सहभागी हुनुहोस् । सूचना, समाचार वा लेखरचना पनि पठाउन सक्नुहुनेछ । rasuwanpl@gmail.com

............................................................


'रा' को अर्थ 'भेडाच्याङ्ग्रा' र 'सोवा' को अर्थ 'चराउने वा राख्ने ठाउँ' भन्ने बुझिन्छ । स्थानीय भाषामा 'रासोवा' नामाकरण भएको यस जिल्लालाई अपभ्रम्शित नाम 'रसुवा'ले चिनिएको छ ।

............................................................

बहुगुणी अमलाका धेरै फाइदा


बहु औषधिय गुण्ले युक्त अमला शरिरलाई विशेष गरी कपाललाई आवश्यक पर्ने भिटामिन र मिनरल्सको निकै राम्रो स्रोत हो । पाँच हजार वर्ष अघिदेखि संसारको विभिन्न देशमा यसको सेवन गरिँदै आएको छ । यो एक गुणकारी फल हो जसले शरिरमा फाइदै फाइदा पुर्याउँछ । 

अमलाकाे सेवनले शरीरमा भएका विकार पदार्थहरू बाहिर निकाल्न मद्दत गर्छ । अमलाको नियमित सेवनले शरीरमा रोग प्रतिरोधात्मक क्षमतालाई मजबुत बनाउनुका साथै रगत सफा गर्न मद्दत गर्छ । यसको नियमित सेवनले त्वचा तथा कपाललाई सुन्दर बनाउन मद्दत गर्छ । 

भिटामिन सी : अमला भिटामिन सी को राम्रो स्रोत हो जसले रुघा खोकीको समस्या भगाउनुका साथै मुटु रोग र क्यान्सरमा समेत फाइदा पुर्याउँछ । भिटामिन सीको प्रचुर मात्रा भएका कारण यसले गिजाबाट रगत बग्ने समस्यामा राहत प्रदान गर्छ । 

कोलेस्ट्रोल घटाउँछ :  अमलाले ब्याड कोलेस्ट्रोल हटाउन सहयोग गर्छ जसका कारण मुटु स्वस्थ रहन्छ । स्वस्थ्य डाइट चार्ट अपनाउने बारे सोच्दै हुनुहुन्छ भने आफ्नो खानामा अमला समावेश गर्नु नछुटाउनुहोस् ।

पाचन क्रिया बलियो राख्छः  अमलाको तितो र अमिलो स्वादले पाचन इन्जाइमलाई एक्टिभ बनाउँछ । यसमा अत्यधिक फाइबर पाइने भएकाले पाचनमा समस्या भएकाहरुका लागि यो वरदान साबित हुनसक्छ । यसले ग्यास्ट्रोइन्टेस्टाइनल ट्र्याक्ट पनि सफा गर्न सहयोग गर्छ ।


मुटुसँग सम्बन्धित रोगको जोखिम कम गर्दछ : अमला पाउडर वा सामान्यतया अमला फलले हृदय रोगको जोखिम कम गर्न मद्दत गर्दछ किनकि यसले शरीरमा खराब कोलेस्ट्रोलको निर्माणलाई कम गर्दछ। अमलाले शरीरबाट अनावश्यक विषाक्त पदार्थहरू पनि निकाल्छ र रक्त नलीहरूलाई मोटो र बलियो बनाउँछ। अमला पाउडर महसंग सेवन गर्दा हेमोग्लोबिन वृद्धि गर्न सक्छ। त्यसैले, स्वस्थ, खुसी मुटुको लागि अमला खानुहोस् ।

मधुमेहको जोखिमबाट बचाउँछ : अमला खानुका कारणहरू धेरै छन् । त्यसमध्ये यसले रगतमा ग्लुकोजको स्तरमा सकारात्मक प्रभाव पार्छ। अमलामा घुलनशील फाइबरलाई शरीरले बिस्तारै शोषित गर्छ, जसले गर्दा रगतको स्तर बढ्नबाट बचाउँछ।

कपाल झर्नबाट जोगाउँछ : अमलाको तेल युगौंदेखि हाम्रो कपाल हेरचाह प्रणालीको हिस्सा रहेको छ । वास्तवमा यसको वैज्ञानिक आधार छ। अमलाले डन्डीफोरलाई रोक्न मद्दत गर्दछ र कपाल झर्न नियन्त्रण गर्दछ। त्यस्तै अमलालाई अन्य प्रयोजनका लागि पनि खान सकिन्छ । जस्तैः चिसो र खोकी, मुखको अल्सर, डन्डीफोर निको पार्न उपयोगी हुन्छ ।

छालाको लागि उपयोगी : अमलामा भिटामिन सी को प्रचुर मात्रा पाइने हुँदा यसले छालाको हेरचाहका लागि उत्कृष्ट घटक हो, किनकि यसले कोलाजेन उत्पादनमा मद्दत गर्दछ। यसको प्रयोगले बुढ्यौली प्रक्रियालाई ढिलो बनाउँछ र सुन्दर, कोमल छाला कायम राख्न मद्दत गर्दछ।

स्राेत : न्युज एजेन्सीहरूबाट


No comments:

Post a Comment